ik bakte een taart! • chocolademoussetaart

by - 20 mei


Tijdens de Paasvakantie stelde ik een aantal doelen op. Eén van die doelen was bakken. 'Iets speciaals'. En ik heb me eraan gehouden! Samen met mijn papa bakte ik een chocolademoussetaart, naar het recept van Jeroen Meus.


We hadden op voorhand het filmpje waarin Meus de taart bakt nog eens bekeken en het leek zoveel werk. Ja, het was ook veel werk, maar toch minder dan ik had verwacht. En ten slotte was het het werk ook helemaal waard, hoor! Papa en ik snelden naar de winkel voor de ingrediënten en begonnen eraan.
Het was zo lekker! Hij vult ook heel goed, dat zorgt ervoor dat je de taart niet in één keer opeet, haha. Je kan trouwens ook alleen de chocomousse maken als je niet zo voor de taarten bent. Achteraf heb ik namelijk nog een hele kom mogen uitlikken.


Het Recept (door Jeroen Meus):

Ingrediënten en benodigdheden
  • 40 g kristalsuiker
  • 2 dl room
  • 6,25 dl volle room
  • 75 g suiker
  • 235 g dooiers (reken nog. 20 g dooier per ei)
  • 260 g donkere chocolade
  • 75 g cacaopoeder
  • 75 g bloemsuiker
  • 60 g kristalsuiker
  • 30 g patisseriebloem
  • 130 g amandelpoeder
  • 225 g eiwitten (reken nog. 30 g eiwit per ei)
  • 1 vanillestok
  • keukenmachine met klopper als hulpstuk
  • keukenweegschaal
  • 2 (plastic) spuitzakken
  • vel bakpapier
  • springvorm (diameter 20-25 cm)
  • gekarteld spuitmondje
De biscuit
225 g eiwitten, 130 g amandelpoeder, 30 g patisseriebloem, 60 g kristalsuiker, 85 g bloemsuiker, 75 g cacaopoeder

  1. Neem de springvorm erbij om de biscuitbodem voor te bereiden. Snij een rondje uit een vel bakpapier en bedek er de bodem van de vorm mee.
  2. Weeg het eiwit zorgvuldig af en doe dit samen met de kristalsuiker in de mengkom van de keukenmachine.
  3. Plaats de mot op de machine en klop het zoete eiwit stijf.
  4. Verwarm de oven al voor op 180°C.
  5. Weeg het amandelpoeder, de bloemsuiker, de bloem en het cacaopoeder zorgvuldig af en voeg de ingrediënten bij het eiwitschuim.
  6. Laat de machine even draaien en meng alles ten slotte ook even met de hand. Een pannenlikker is hiervoor zeer geschikt.
  7. Schep het beslag in een spuitzak en snij het tip van de zak.
  8. Spuit het beslag gelijkmatig op de bodem van de springvorm. Werk in een cirkels of een soort spiraal van binnen naar buiten. (zie video)
  9. Bak de taartbodem gedurende 15 tot 18 minuten in de oven van 180°C. Controleer of de bodem gaar is door er op te drukken. Als het biscuit stevig aanvoelt dan is dat alvast geslaagd!
  10. Laat de taartbodem goed afkoelen.
  11. Maak de mengkom van de keukenmachine schoon.
De chocolademousse
260 g donkere chocolade, 125 g dooiers, 75 g suiker, 6,25 dl volle room
  1. Maak een 'bain-marie' door een kleine pot in een grotere te hangen. Vul de grote pot met een flinke bodem (warm) water.
  2. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in het kleinste potje. Laat de chocolade op een zacht vuur smelten in het waterbad.
  3. Zet nog een potje op een matig vuur en doe er de suiker in met de helft water. Gebruik dus een verhouding van 2/3 suiker en 1/3 water. Roer tot je een suikersiroop krijgt. Laat het suikerwater een paar minuten koken.
  4. Weeg intussen de juiste hoeveelheid dooiers af en doe ze in de mengkom van je keukenmachine. Klop ze even os met behulp van de machine.
  5. Laat het toestel draaien op een matige snelheid en schenk er het suikerwater bij. Laat de machine doorgaan tot het bleke mengsel voldoende is afgekoeld.
  6. Neem de room en hou 1/5 ervan apart. Klop de grootste hoeveelheid room stijf.
  7. Giet het kleine deel in een pannetje en breng deze room voorzichtig aan de kook.
  8. Neem de gesmolten chocolade en roer ze glad. Schenk er vervolgens de kokende room bij en meng de twee ingrediënten zorgvuldig.
  9. Laat de keukenmachine opnieuw draaien en schenk het mengsel van chocolade en room bij de bleek geklopte dooiers.
  10. Spatel vervolgens de opgekropte room onder het chocolademengsel.
De afwerking
2 dl room, 1 vanillestok, 40 g kristalsuiker
  1. Snij de randen van de taartbodem los en maak de springvorm los.
  2. Gebruik een groot mes om het oppervlak van de taartbodem egaal te snijden.
  3. Sluit de springvorm opnieuw rond de taartbodem.
  4. Spatel de chocolademousse in de vorm, op de bodem.
  5. Laat de mousse nu enkele uren opstijven in de koelkast.
  6. Zodra de taart afgekoeld is, kan je ze versieren en serveren met een luchtige vanilleroom. (Ikzelf heb echter maar een klein beetje slagroom gebruikt om de rand van de taart te versieren, maar je kan dit alsnog maken.)
  7. Doe de room in de mengkom van de keukenmachine.
  8. Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit.
  9. Doe de vanillepuntjes, samen met wat suiker bij de room.
  10. Klop de vanilleroom stijf.
  11. Vul een spuitzak met de opgeklopte room. Om een extra mooi resultaat te krijgen, snij je eerst de tip van de zak en plaats je er een gekarteld spuitmondje in. Vul de spuitzak vervolgens met de vanilleroom.
  12. Dompel een mes onder water en snijd voorzichtig langs de binnenste rand van de springvorm. Zo zal de mousse er niet aankleven, en kan je de taart zorgvuldig ontwormen.
  13. Versier het oppervlak van de taart met kleine sierlijke toefjes slagroom met vanille.
  14. Rasp tenslotte nog een restje chocolade over de taart.
Smakelijk!
Voor het originele recept en een handig filmpje, klik hier.



You May Also Like

6 reacties

  1. Wauw, die taart ziet er echt hémels uit!! Mooie foto's! XXX

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is bijna zonde om op te eten, zo mooi ziet het eruit :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, bedankt, maar ben ik toch blik dat we dat wél hebben gedaan :p

      Verwijderen
  3. Ziet er zo goed gelukt en lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen